تاسیسات حیاتی؛ اجزایی ضروری برای بقای ساختمان
انتشار: بهمن 29، 1403
بروزرسانی: 30 خرداد 1404

تاسیسات حیاتی؛ اجزایی ضروری برای بقای ساختمان

p>یادت هست وقتی بچه بودیم، مامان همیشه می گفت "خونه بدون آب و برق یعنی خونه نیست!"؟ شاید اون موقع فقط جمله ای بود که از ته دل می شنیدیم، اما حالا که چند ده سال در صنعت تاسیسات ساختمان تجربه دارم، می فهمم چقدر حقیقت توی این حرف ها نهفته است. هر ساختمانی، هر چقدر هم که زیبا و مدرن باشه، بدون تاسیسات حیاتی اش مثل یک مرده متحرکه! در این مقاله می خواهیم با هم از نزدیک ببینیم که این اجزا چطور کاری می کنند که ساختمان ها نفس بکشند، زندگی کنند و به ما خدمت کنند. پس با من همراه باش، قول می دهم کلی حرف های جالب خواهم زد که شاید اولش جدی به نظر نیان، اما آخرش دلت می خواد همه رو به دوستانت هم بگی.

چرا تاسیسات حیاتی اینقدر مهم اند؟

اول از همه بیایید ببینیم اصلاً منظور از تاسیسات چیست و چرا «حیاتی» صفتش است؟ تاسیسات به مجموعه ای از سیستم ها گفته می شود که شامل آب رسانی، برق رسانی، سیستم های گرمایشی و سرمایشی، فاضلاب، تهویه و امنیت می شود. حالا اگر این ها به درستی نصب و نگهداری نشوند، ساختمان نه تنها کارآیی خودش را از دست می دهد، بلکه برای افراد ساکن تبدیل به یک معضل بزرگ می شود. سابقه من نشان داده که یکی از بیشترین دلایل شکایات مالکین ساختمان، خرابی یا نصب ناصحیح این سیستم هاست. جالب است بدانید طبق آمار سازمان نظام مهندسی ساختمان تهران، بیش از ۶۰٪ مشکلات ساختمانی ناشی از مشکلات تاسیساتی بوده است! نمی دانم شما چطور، ولی من بعضی روزها فکر می کنم این «تاسیسات» حیوان دست آموز ساختمان است؛ اگر خوب نگهش داری، همه چیز عالی پیش می رود، اگر نه، دردسرهایش حساب ندارد!

آب، خون زندگی در رگ های ساختمان

بگذار از مهم ترین عضو خانواده تاسیسات شروع کنیم؛ آب! مثل خون در رگ های بدن، آب ستون فقرات هر ساختمانی است. به عنوان کسی که سال ها در اجرای پروژه های تاسیساتی تهران فعالیت کرده، بارها شاهد بوده ام که نصب غیر اصولی لوله های آب، چقدر دردسر می سازد. ترکیدگی لوله ها، هدررفت آب، مشکلات فشار، همه این ها می تواند منجر به خستگی و اعصاب خرد کنی شود که البته برای هر کسی پیش آمده باشد، می داند ماجرا چیست! از طرفی انتخاب بهترین جنس لوله و اتصالات، استفاده از سیستم های ضد رسوب و ضد زنگ، و طراحی هوشمندانه مسیرها کاری است که یک متخصص تاسیسات باید به آن تسلط داشته باشد. پس اگر قصد دارید از خدمات تاسیسات استفاده کنید، حتماً به این نکات دقت کنید.

برق، جادوی زندگی مدرن

برق مثل نیروی جادویی است که به ساختمان جان می بخشد. من که در سال های کاری ام، بارها شاهد خرابی های ناشی از نصب غیر استاندارد سیم کشی و تابلوهای برق قدیمی بوده ام، همیشه به همکاران توصیه می کنم «برق ساختمان اگر خوب نباشد، بقیه تاسیسات هم از کار می افتند!» کاش کسی به ما همان اول کار می گفت که نصب کلید و پریز، استفاده از کابل های مرغوب و رعایت همه استانداردهای ایمنی فقط برای زیبایی نیست؛ بلکه جان و مال آدم هاست که سر حرف است. طبق استانداردهای سازمان بین المللی IEC و استاندارد ملی ایران، رعایت اصول برق کشی تضمین کننده سلامت ساختمان است. یک نکته جالب بگویم؟ برق به قدری حیاتی است که حتی وقتی آب قطع می شود، وجود ژنراتورهای اضطراری (UPS) در ساختمان می تواند همه چیز را نجات دهد!

تهویه مطبوع؛ روح ساختمان

شاید وقتی به تاسیسات فکر می کنیم، تهویه و سیستم های گرمایشی کمتر توی ذهن مان بیاید، اما من به شخصه معتقدم تهویه خوب، اصلن روح یک ساختمان است؛ مثل پدر و مادر مهربان که هم هوای خانه را عوض می کنند و هم آرامش می آورند. تجربه نصب سیستم های کولر گازی، چیلر و رادیاتور را دارم و به شما بگویم که کیفیت هوای داخلی به اندازه کیفیت آب و برق اهمیت دارد. وقتی سرمای به موقع ندارد یا هوای تازه جریان ندارد، نه تنها آسایش کم می شود، که سلامت هم به خطر می افتد. مطالعات نشان می دهند که تهویه نامناسب عامل بروز بسیاری از بیماری های دستگاه تنفسی است (مطالعه دانشگاه هاروارد، ۲۰۲۰).

فاضلاب، پشت صحنه ای که نباید نادیده گرفته شود

هیچ چیز به اندازه یک فاضلاب سالم نیست که بتواند ساختمان را از مشکلات بزرگ نجات بدهد. من شخصاً زمانی در یک پروژه بزرگ به کمک پیمانکاران آمدم زمانی که سیستم فاضلاب به درستی اجرا نشده بود و بوی بد فضای ساختمان را پر کرده بود. باور کنید این یک کابوس واقعی بود. تنظیم درست شیب لوله ها، انتخاب جنس لوله مناسب و نصب فاضلاب های ساختمان نقش تعیین کننده ای در حفظ بهداشت و جلوگیری از آسیب های ساختاری دارد. فراموش نکنید، فاضلاب بد یعنی بوی بد، یعنی آسیب به دیوارها، یعنی نفوذ آب و در نهایت هزینه های گزاف تعمیرات جزئی و کلی!

امنیت؛ دیواره دفاعی ساختمان

در کنار تاسیسات فیزیکی، ویژگی های امنیتی هم به عنوان «تاسیسات فعال» باید مد نظر باشند. نصب دوربین مدار بسته، دزدگیر، سیستم های اعلام حریق و سیستم اطفاء حریق، همه از جمله اجزای حیاتی ساختمان هایی هستند که به زندگی امن تر و بدون دغدغه کمک می کنند. به قول قدیمی ها، «پیشگیری بهتر از درمان است»؛ تجربه شخصی ام می گوید که ساختمان بدون سیستم های امنیتی اگرچه ممکن است ارزان تر باشد، اما در بلندمدت به هیچ وجه به صرفه نیست. استاندارد NFPA و مقررات آتش نشانی ایران، ضامن این حقیقت هستند که هیچ ساختمانی نباید بدون سیستم ایمنی حرفه ای رها شود.

نگهداری تاسیسات؛ دنیای کاری که اغلب نادیده گرفته می شود

آیا تاکنون به این فکر کرده اید که بهترین سیستم تاسیسات هم اگر درست نگهداری نشود، روزی به مشکل می خورد؟ نگهداری و تعمیرات دوره ای تاسیسات، کلید بقای آن ها است. به عنوان کسی که بیش از ۲۰ سال است در این حوزه فعالیت دارم، می توانم تضمین کنم که کم ترین هزینه و دردسر زمانی پیش می آید که شما به موقع فکری برای مراقبت از تاسیسات خود بکنید. شاید بگوید «چرا باید اینقدر نگران باشم؟» جواب ساده است: چون زندگی ما و رفاه ساختمان به این سیستم ها گره خورده است. جالب است بدانید طبق تحقیقات انجمن مهندسان مکانیک ایران، حدود ۵۰٪ عمر مفید تاسیسات ساختمانی به onderhoud مستمر آن ها بستگی دارد.

جمع بندی؛ تاسیسات؛ سیم پیچی شدن زندگی در قلب ساختمان

اگر بخواهم خلاصه بگویم، تاسیسات فقط مجموعه ای از لوله، سیم و قطعات نیست. آن ها همان شریان های حیاتی هستند که ساختمان را زنده نگه می دارند. خیلی وقت ها در پروژه هایم دیده ام که مشتری در ابتدا زیر بار هزینه های تاسیساتی نمی رود، اما وقتی نقطه ای از آن خراب می شود، می فهمند که هیچ جایی برای صرفه جویی نیست. همانطور که مادرم در هرجاشهر قدیم تهران می گفت: «خونه بی تاسیسات، مثل سقف بدون تیر است، یه روز می ریزه.» این جمله را هیچ وقت فراموش نکنید و اگر ساختمان دارید یا قصد ساخت آن را دارید، بهترین متخصصان تاسیسات را انتخاب کنید و به یاد داشته باشید، سرمایه گذاری روی تاسیسات یعنی سرمایه گذاری روی آسایش و امنیت خانواده و خودتان. پس بیایید با مدیریت درست، نگهداری به موقع و دقت در انتخاب، این بخش حیاتی ساختمان را همچنان زنده و سالم نگه داریم.

پرسش های متداول (FAQs)

  1. تاسیسات حیاتی شامل چه مواردی است؟
    تاسیسات حیاتی شامل آب رسانی، برق رسانی، تهویه و هوارسانی، فاضلاب و سیستم های امنیتی ساختمان می باشد.
  2. چرا نگهداری تاسیسات اینقدر مهم است؟
    نگهداری مناسب باعث افزایش عمر مفید تاسیسات، کاهش خطرات احتمالی و صرفه جویی در هزینه های تعمیرات می شود.
  3. بهترین جنس لوله برای آب رسانی ساختمان چیست؟
    لوله های پلی پروپیلن (PPR) و لوله های پنج لایه بهترین گزینه برای آب رسانی در ایران هستند که مقاومت بالا و ضد رسوب دارند.
  4. نقش سیستم های اعلام حریق در ساختمان چیست؟
    این سیستم ها کمک می کنند که در صورت وقوع آتش سوزی فوراً هشدار داده شود و خسارات جانی و مالی کاهش یابد.
  5. چطور بهترین خدمات تاسیسات را انتخاب کنیم؟
    به سابقه کاری، استانداردهای رعایت شده، نظرات مشتریان قبلی و مجوزهای معتبر دقت کرده و همیشه از متخصصان مجرب بهره ببرید.
موضوع نکات کلیدی
اهمیت تاسیسات بدون تاسیسات، ساختمان کارکرد ندارد؛ نقش حیاتی در سلامت و راحتی زندگی دارد.
آب رسانی انتخاب لوله مناسب، طراحی مسیر و نگهداری حیاتی است.
برق رسانی رعایت استانداردها، استفاده از کابل مرغوب و نصب اصولی مهم است.
تهویه مطبوع کیفیت هوای داخلی به سلامت و راحتی مرتبط است.
فاضلاب طراحی و نصب صحیح فاضلاب برای جلوگیری از مشکلات بهداشتی ضروری است.
امنیت سیستم های اعلام و اطفاء حریق و دزدگیر برای ایمنی ملک ضروری هستند.
نگهداری تعمیرات دوره ای مانع از خرابی های شدید و افزایش عمر مفید تاسیسات می شود.

https://bpomp.ir